|
Velkommen
 

BIOGRAFI

Forfatteren Hanne-Vibeke Holst er født 21. februar 1959 i Hjørring som den ældste af forfatteren Knud Holst og forfatteren Kirsten Holsts tre døtre.
Hun blev gift i 1984 med kabinetschef Laurs Nørlund. Sammen blev de forældre til Mikael i 1988 og Anastasia i 1989. I denne periode var hun bosat i
bl.a. Bruxelles og Moskva.
Hanne-Vibeke er i dag gift med filmfotograf Morten Bruus, med hvem hun i 1997 fik sønnen Jonathan. Familien bor på Frederiksberg i København.


Hanne-Vibeke Holst blev student fra Brønderslev Gymnasium i 1977 og fik eksamen fra Danmarks Journalisthøjskole i 1984. Som journalist var hun i kortere perioder ansat på Berlingske Tidende og på ugebladet Søndags B.T. Fra 1987 har hun arbejdet som selvstændig, bl.a. som klummeskribent i Alt for Damerne fra 1995 til 2002, som skribent og debattør i bl.a. Politiken, og som forfatter til film, tv og bøger. Udover sine romansucceser har hun skrevet mere faglige bøger, bl.a. interviewbogen "Nordjylland i McWorld – udvkling eller afvikling?", med fotografier af Morten Bruus. Du kan læse mere om bogen herI starten af 2010 var der premiere på et teaterstykke fra Hanne-Vibeke Holsts hånd, da Betty Nansen Teatret d. 27. februar slog dørene op for ”Moskva”.
I november 2011 udgav Hanne-Vibeke romanen "Undskyldningen", der blev en bestseller.
D. 8. november 2013 udkom Hanne-Vibeke Holsts seneste roman "Knud, den store".
 
Hanne-Vibeke Holsts engagement og stemme i den offentlige debat har medført bestyrelsesposter i bl.a. regeringens højskoleudvalg, medlemskab af foreningen Sex og Samfunds præsidium og plads i den danske UNESCO-nationalkommission. Hun blev i 1999 udnævnt som dansk Goodwill Ambassador under UNFPAs Face-to-Face program, der primært beskæftiger sig med befolkningsorganisationens arbejde for kvinder.


Hanne-Vibeke Holst modtog BMFs Børnebogspris for "Til sommer" i 1985, som den sjette prismodtager efter Bjarne Reuter, Thøger Birkeland, Bent Haller, Cecil Bødker og Tine Bryld. Hun har desuden modtaget Kristian Dahls Mindelegat i 1986, Egholtprisen i 1997 og Søren Gyldendal Prisen i 2003. I 2004 blev hun af Landsforeningen Aktive Kvinder i Danmark kåret som 'Årets Aktive Kvinde', og modtog i 2006 Dansk Kvindesamfunds Mathilde-pris, samt Bog & Idé's læserpris. 

Bogpriser og anerkendelser
 

Hadsten Højskole-prisen i 2007. Prisen gives til en person, som sætter samfundet til debat.

Edvard Pedersens Biblioteksfonds Forfatterpris 2008. Prisen gives hvert år til en skønlitterær forfatter, som blandt andet har ydet en ekstraordinær indsats i dansk litteratur.


De gyldne Laurbær 2008, som er danske boghandleres anerkendelse af en markant dansk forfatter. Prisen tildeles ved en fest i foråret 2009.


Læsernes Bogpris 2009, der uddeles af Danmarks Biblioteksforening og Berlingske Tidende i fællesskab med landets folkebiblioteker. Prisen gives til den bedste danske bogudgivelse i det forgangne år, og prismodtageren findes af den mest oplagte ekspertgruppe, nemlig af landets bogelskere.


Årets Frederiksberg Kunster 2009, der tildeles af Kommunalbestyrelsen på anbefaling af Kultur- og Biblioteksudvalget og på baggrund af indsendte forslag fra Frederiksbergs borgere.

Jeanne og Henri Nathansens Mindelegat 2014. Tildelt for et forfatterskab, der i flere genrer har behandlet centrale nutidige temaer med psykologisk og samfundsmæssig indsigt, og frem for alt for den bevægende romanbiografi "Knud, den store" (2013), der med høj kunstnerisk indføling beskriver hendes forfatterfar, Knud Holsts, dramatiske skæbne.

Modtog i 2014 Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteraturs særlige anerkendelse for "Knud, den store". Prisen gives til bogudgivelser, der har betydning for dansk litteratur. 
Nyheder
Mødre og døtre udkommer d. 14.3.2018

Læs mere

Ny roman udkommer d. 28.9.2017

Læs mere

Hanne-Vibeke Holst på norsk

Læs mere

Vis arkiverede nyheder

Powered by Webex