Forfatter

Hanne-Vibeke Holst

Seneste udgivelser  

Kriger uden maske - roman af Hanne-Vibeke Holst

Kriger uden maske

Udgivet 2022

Roman om billedhuggeren Sonja Ferlov Mancoba, der som ung hvirvles ind i en kreds af kunstnere og digtere, som er optændt af idealisme og frisindede eksperimenter i mellemkrigstidens København. Hun bliver forelsket og alt synes muligt, men den kunstneriske skaben oplever hun kun i glimt, kærligheden forliser og snart kommer krigen, som hun gennemlever alene i det besatte Paris.

Der er noget lykkeligt vellykket over Hanne-Vibeke Holsts formfuldendte fortælling om Sonja Ferlov Mancoba … Hendes læsere vil elske det.” (Politiken)

Som pesten

Udgivet 2017

Roman om WHO-lægen Karoline Branner og en dødelig influenzaepidemi, der truer verden og skaber kortsigtede politiske og økonomiske dagsordner.

”En effektiv og velsmurt fortællemaskine … velkomponeret og grundigt researchet.” (Information)

”Hanne-Vibeke Holst viser sig igen som dansk litteraturs svar på Steven Spielberg.” (Weekendavisen)

Som Pesten - roman af Hanne-Vibeke Holst
Knud, den store - roman af Hanne-Vibeke Holst

Knud, den store

Udgivet 2015

Romanbiografi om digteren og forfatteren Knud Holst, far til Hanne-Vibeke Holst, der kom fra små kår, nåede stor anerkendelse og fik succes i 1960’erne, inden han mistede alt i et kaos af druk, tvangsauktioner og forlist kærlighed.

”Et sitrende og generøst portræt … til dato Hanne-Vibeke Holsts flotteste litterære præsentation.” (Jyllands-Posten)

”Stor, stærk og gribende … Hanne-Vibeke Holst har aldrig været bedre.” (Berlingske)

Tidligere udgivelser  

2011
2011

Undskyldningen

Roman om Helena Tholstrup, operachef for Berliner Oper, der i løbet af en voldsom nat må erkende, at fortidens fortielser kan få fatale konsekvenser i en nutid, der forlanger en undskyldning. En fortælling i tre akter om begær og bedrag, sandhed og soning.

”Om hemmeligheder og fortrængninger i potent præstefamilie … en spændende og velkomponeret historie.” (Weekendavisen)

2010
2010

Moskva 7. oktober

Teaterstykke om den russiske journalist Nina Krasnova, der er i sin kritik af magthaverne, sætter sit eget liv på spil og presses til at tage et valg. Inspireret af den russiske journalist Anna Politkovskaja, der blev likvideret i Moskva, den 7. oktober 2006.

Premiere på Betty Nansen teatret i februar 2010 med Paprika Steen og Ole Lemmeke i hovedrollerne.

2008
2008

Dronningeofret

Den tredje roman i magt-trilogien handler om Elizabeth Meyer, formand for de danske socialdemokrater, der går efter at vinde regeringsmagten og blive Danmarks første kvindelige statsminister på trods af dødstrusler, interne magtkampe og snigende sygdom.

”Hanne-Vibeke Holst er tilbage. Toptunet og i fin stil, kvik, rap, bramfri og osende af overskud.” (Jyllands-Posten)

2005
2005

Kongemordet

Linda Lykke Jakobsen kender sin mand, fhv. finansminister Gert Jakobsen, som et magtmenneske. Både mentalt og korporligt har han ydmyget hende i årevis. ’Kongemordet’ er den anden roman i magttrilogien.

"Hanne-Vibeke Holst vil analysere magtens psykologi på den politiske scene og i hjemmets kulisser - og det gør hun tæskegodt. Hun går virkelig i dybden ... vittig og indsigtsfuld politisk analyse i suspense-form.” (Ekstra Bladet)

2004
2004

Da jeg blev vred. Livshistorier fra kvindernes verden

En reportagebog med fjorten personlige historier om kvindeliv, fortalt til Hanne-Vibeke Holst, der i sin egenskab af FN Goodwill-ambassadør rejste i Vietnam, Uganda, Rusland, Mellemamerika og Egypten gennem flere år. Hver historie fortæller om en kvinde, der på lokalt, regionalt eller nationalt niveau har gjort en forskel.

2002
2002

Kronprinsessen

Charlotte Damgaard bliver tilbudt jobbet som miljøminister og selvom familien står overfor en flytning til et helt nyt kontinent, hvor hendes mand har fået nyt arbejde, takker Charlotte ja til jobbet. Hermed siger hun også ja til konstant at være i mediernes søgelys og udsat for politiske intriger og personlige tacklinger. Den første roman i magttrilogien.

”En fed historie, som man læser i ét spændende sug.” (Information)

2000
2000

Ned til kvinderne. Da Per blev til Pia

Autentisk beretning om en transseksuel mand, der i en alder af halvtreds brænder alle broer bag sig og får foretaget en kønsskifteoperation. Det bliver første skridt til den sociale nedstigning - fra solidt job, god karriere og ægteskab - til kvindernes verden.

1999
1999

Min mosters migræne eller Hvordan jeg blev en kvinde

En selvbiografisk odyssé i skarp sovs, en sørgmunter blotlæggelse af kvindekønnets evige bøjen af. Om 100 års kvindeliv, som det blev formet (af mænd) og levet i hendes egen familie. I lyst, i nød - og ofte under tavs protest.

1998
1998

En lykkelig kvinde

Therese Skårup er en lykkelig kvinde med mand, barn, nyt hus og et prestigefyldt job, da hendes far dør og hun forelsker sig Miklós. Begge dele truer med at nedbryde den tryghed, hun og hendes mand har forsøgt at bygge op i Therese-trilogiens tredje roman.

”Rå, besk, bittersød og vidunderlig ... Hanne-Vibeke Holst kan sætte ord på det moderne kvindelivs balancegang mellem mænd, børn og job.” (ALT)

1994
1994

Det virkelige liv

Efter at have født datteren Zarina befinder den karriereorienterede Therese sig i en helt ny tilværelse i trilogiens anden roman. ”Er dette det virkelige liv?” spørger Therese sig selv, mens verdenssituationen, jobbet på tv-stationen og den hellige integritet fortoner sig i barnegråd og bleskift.

”Forrygende underholdning og følelsesmæssig troværdighed.” (Jyllands-Posten)

1992
1992

Thereses tilstand

Første roman i Therese-trilogien. Den unge tv-reporter Therese forelsker sig ubelejligt i kollegaen Paul. En moderne kærlighedsroman om en generation, der både er stræbsom, egocentreret og romantisk.

"Hanne-Vibeke Holst har skrevet en spændingsroman om en moderne kvindekonflikt. Det er faktisk slet ikke så lidt." (Politiken)

1990
1990

Hjertets renhed

Louise går på arkitektskolen i København og er flyttet sammen med sin kæreste Anders, men hun drages af udlængsel og eventyr - og af Jesper, den fascinerende studiekammerat. Tredje roman i Louise-trilogien.

”En nær og nutidig bog. Den flyver gennem dagene og nætterne, der er gas på hele tiden.” (Politiken)

1986
1986

Nattens kys

I Louise-trilogiens anden bog er Louise kommet til København fra Vendsyssel for at læse på arkitektskolen og bliver introduceret til hovedstadens livsstil og hektiske natteliv.

”En flot, ligetil historie om store sindsbevægelser og små kontroverser, masser af halvflirt og den helt himmelfaldne store kærlighed.” (Information)

1985
1985

Til sommer

Første roman i Louise-trilogien. Louise og veninden, Stine, forsøger at overleve gymnasietiden i provinsbyen. Deres venskab og fortrolighed kommer på prøve, da deres forhold til forskellige fyre krydser hinanden.

”Så sjovt og så svært, så lysegrønt og fortvivlende sort, festligt og indviklet er det at være 17 år. Og så levende, stilsikkert, så let og morsomt og alvorligt kan det lade sig gøre at fortælle om det.” (Berlingske)

1981
1981

Ud af røret, Maja

Det er sommer, og Maja tager i sommerhus med Niels, Karin og Peter. Hun glæder sig, men Niels har meget at se til. Langsomt går det op for Maja, at hun må bygge sin egen tilværelse op. På sine egne betingelser.

1980
1980

Hejsa, Majsa

Maja er den yngste i sin klasse. Hun er lille og spinkel – og meget genert og usikker. Hun bliver altid hjemme, når de andre går til fest, på diskotek og i biografen. Men så en dag møder hun Niels, der er nogle år ældre.

Foredrag  

Hanne-Vibeke Holst inviterer tilhørerne med ind i sit forfatterunivers og tilbyder bl.a. følgende:

Forfatter­foredrag

KRIGER UDEN MASKE

Hanne-Vibeke Holst fortæller hvordan det var at komme helt tæt på et menneske, hun ikke kendte meget til, før arbejdet begyndte. Om at bevæge sig i Sonja Ferlov Mancobas fodspor, følge hendes kampe og brik for brik sammensætte historien om en kvinde, der havde mange forhold imod sig, men endte med at skabe en helt unik kunst, som i disse år opnår større og større anerkendelse. Foredraget handler også om, hvordan man kan blive så sand som mulig i en roman, samtidig med at man digter en historie.

Forfatter­foredrag

MIN EGEN HOVEDPINE – ELLER HVORDAN JEG BLEV (EN ÆLDRE) KVINDE

Kom helt ind under huden på den populære og prisbelønnede forfatter, når Hanne-Vibeke Holst i dette ærlige og personlige foredrag inviterer publikum med ind i sit eget liv og røber, hvad hun selv har bakset med i de tyve år, der er gået, siden hun som 40-årig udgav den feministiske bestseller “Min mosters migræne – eller hvordan jeg blev kvinde”.

Forfatter­foredrag

SOM PESTEN

Hanne-Vibeke Holst fortæller medrivende og engageret om sin arbejdsproces, sin omhyggelige research og om tilblivelsen af romanen ”Som pesten” fra 2017. Ikke mindst, hvordan hun kom på ideen til et opdigtet scenarie om en dødelig influenzaepidemi, der få år efter skulle vise sig at blive til skræmmende virkelighed. Hør om hendes besøg hos WHO i Geneve og hendes mange samtaler med politikere og forskere. Om fiktion og virkelighed, ligheder og forskelle.

For nærmere information og booking af foredrag henvises til Athenas.

Om forfatteren  

Portrætfoto, at Hanne-Vibeke Holst, der sidder på en trappe og hviler albuerne på sine knæ

Hanne-Vibeke Holst

er født 21. februar 1959 i Hjørring. Hendes forældre, Knud Holst (1936-1995) og Kirsten Holst (1936-2008), var begge forfattere. Hun er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1984 og har modtaget en lang række priser for sit forfatterskab, bl.a. BMF’s Børnebogspris, Søren Gyldendal Prisen, Dansk Kvindesamfunds Mathilde-pris, Edvard Pedersens Biblioteksfonds Forfatterpris, Bog & Idé’s læserpris, De Gyldne Laurbær og Jeanne og Henri Nathansens Mindelegat. Hanne-Vibeke Holst er Ridder af Dannebrog.

Hanne-Vibeke Holsts forfatterskab er udgivet i flere lande og romanerne ”Kronprinsessen”, ”Kongemordet” og ”Dronningeofret” er filmatiseret for Sveriges Television og instrueret af Katrine Windfeldt. Hanne-Vibeke Holst medvirkede til konceptudvikling og skrev manuskripter til tv-serierne ”Taxa” og ”Strisser på Samsø” og skrev manuskript til spillefilmen ”Dagens Donna”. Hun var hovedperson i dokumentarserien ”Fra Swinoujscie til Odessa” og skrev og producerede dokumentarfilmen ”Hvorfor har mænd magten?”

Kontakt  

Foredrag

Henvendelser vedrørende foredrag, kontakt venligst Athenas

Forlag

Henvendelser vedrørende salg af bøger, kontakt venligst Gyldendal 

Agentur

Henvendelser vedrørende ophavsret, presse og andet, kontakt venligst Lars Ringhof Agency

Hanne-Vibeke Holst selv kan kontaktes på e-mail her. Pressefotos kan hentes på Gyldendals hjemmeside her.